Torsdag den 7. december behandlede Folketinget et borgerforslag,* som kræver en øjeblikkelig våbenhvile i Gaza. Det er et borgerforslag, som på rekordtid nåede 50.000 støtter og i dag er oppe på omkring 80.000. Men det gjorde ikke noget stort indtryk på et klart flertal i Folketinget, som med lidt forskellige begrundelser hældte det ned af brættet.**

Fredag den 8. december behandlede FNs Sikkerhedsråd ligeledes et forslag om en omgående våbenhvile. Det skete fordi FN’s generalsekretær Antonino Guterres i onsdags aktiverede artikel 99 i FN-pagten, som bl.a. skal bruges for at stoppe en humanitær katastrofe. En aktivering, som bl.a. Danmark sammen med de øvrige nordiske lande har støttet.*** 

Men dette forslag blev også hældt ned af brættet, fordi USA nedlagde veto og dermed gav grønt lys til Israels fortsatte eskalering af den humanitære katastrofe i Gaza. 

Vi frygter, at dette kan bane vejen for den deportation af Gazas befolkning, som vi tidligere har dokumenteret, at der findes planer om i den israelske regering. ****

Boykot Israel nu!

I lyset af dette opfordrer vi Enhedslistens ledelse til officielt at melde ud, at partiet støtter en aktiv boykot af Israel – ligesom verdenssamfundet gjorde overfor det sydafrikanske apartheid-styre i 70´erne og 80´erne. En boykot, som var medvirkende til at knække apartheid-regimet. Det mest afgørende er i første omgang en princip-beslutning om dette. Herefter skal der følges op med en praktisk udmøntning, som bør inddrage alle led i partiet. 

Pva. ‘Venstrefløjen’, Andreas Bülow Hansen, Christian Ivan Jacobsen, Helge Bo Jensen, Lars Hansen, Eske Andreasen, Kevin Skipper Møller og Lasse Bertelsen.

* Borgerforslaget med næsten 80.000 støtter kan læses her:

Danmark skal fordømme israelske krigsforbrydelser i Gaza, øge dansk bistand til Palæstina og arbejde for en politisk løsning på konflikten (borgerforslag.dk).

Det er kun blevet 1.-behandlet og bliver tidligst 2.-behandlet i slutningen af januar. Indtil da kan der fortsat samles støtter til forslaget.

** Folketingsdebatten kan følges via linket nedenfor:

Tv fra Folketinget / Folketinget (ft.dk), (Borgerforslagsdebat, 12:24 til 15:05 inde).

*** Brevet fra de nordiske lande til Sikkerhedsrådets præsident kan ses her:

Iceland at UN 🇮🇸 på X: “#Iceland along with the #Nordic countries fully supports UNSG @antonioguterres’s appeal for a decisive action by #UNSC. Invoking Art.99 is an imperative response to the catastrophic humanitarian situation in #Gaza & the impending risk of collapse of the humanitarian system there. https://t.co/GHs7LI6xAI” / X (twitter.com). Den danske støtte, dateret den 8. december, gør i øvrigt regeringens modstand i Folketinget mod en våbenhvile dagen forinden komplet uforståelig.

**** En mulig israelsk deportationsplan blev i oktober afsløret af +972 Magasins’, se link: 

Expel all Palestinians from Gaza, recommends Israeli gov’t ministry (972mag.com).